Osmanlı İmparatorluğu'ndan Romanya Krallığı'na Dobruca Konferansı

Yazıcı-dostu sürüm

Köstence Ulusal Tarih ve Arkeoloji Müzesinde 8 Nisan 2019 tarihinde “Osmanlı İmparatorluğu'ndan Romanya Krallığı'na: Dobruca: Yönetim, Algılar ve İkili İlişkiler (1878-1918)” konulu konferans düzenlendi.

Konferansta konuşmacı olarak;  Ovidius Üniversitesi Tarih ve Siyasal Bilimler Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Emanuel Plopeanu, Eskişehir Osmangazi Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Cezmi Karasu ve Ovidius Üniversitesinden Dr. Metin Omer  yer aldı.

Etkinliğe T.C. Köstence Başkonsolosu Sulhi Turan ve eşi, Köstence Ticaret Ataşesi Kadir Yazıhan, Rusya Federasyonu Başkonsolosluk Ataşesi Nikolay Belera, Köstence Ulusal Tarih ve Arkeoloji Müzesi Müdürü Sorin Marcel Colesniuc, Köstence Askeri Müzesi Müdürü Costin Scurtu, Türk ve Tatar Birliği temsilcileri, akademisyenler, basın mensupları ve çok sayıda davetli katıldı.

Açış konuşmalarından sonra söz alan Dr. Metin Omer, “Osmanlı İmparatorluğu'ndan Rumen Devleti'ne Dobruca: İdari Zorluklar ” başlıklı çalışmasını sundu. Çalışmasında, Dobruca’nın Romanya  sınırlarına dâhil edilmesinden sonraki sürece değinen Omer, "Dobruca’yı Düzenleme Kanunu”nu ele alarak Rumen ve Osmanlı siyasetçilerin bakış açılarını tanıttı.

Ardından “Osmanlı Yönetiminden Sonra Dobruca” isimli çalışmasıyla Dr. Öğr. Üyesi Cezmi Karasu söz aldı. Tarihteki Osmanlı-Romanya diplomatik ve kültürel ilişkilerinden bahseden Karasu; Osmanlı yönetiminden sonra Dobruca’daki  siyasi ve kültürel hayat, eğitim ve basın gibi durumların ne şekilde yapılandırıldığı konusunda bilgi verdi.

Son olarak “Büyük Savaşta Dobruca (1916-1918): Amerika Birleşik Devletleri Dergilerinden Bazı Notlar” başlıklı çalışmasını sunan Doç. Dr. Emanuel Plopeanu dönemin Amerika dergilerinde Dobruca bölgesi ile ilgili yer alan coğrafi ve tarihi görüşler ile savaş ve savaşların Dobruca üzerindeki etkisi üzerine konuşmasını gerçekleştirdi.