Tarihte Türkiye- Romanya İlişkileri Konferansı

Yazıcı-dostu sürüm

Türkiye Cumhuriyeti Köstence Başkonsolosluğu ve Yunus Emre Enstitüsü - Köstence Türk Kültür Merkezi işbirliğinde, 11.05.2015 tarihinde, “Tarihte Türkiye - Romanya İlişkileri" konulu konferans düzenlendi.

 

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Turan ile Ovidius Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emanuel Plopeanu’nun konuşmacı olarak katıldığı konferans Ulusal Tarih ve Arkeoloji Müzesi’nde yapıldı.

 

Konferans; Türkiye Cumhuriyeti Köstence Başkonsolosu Ali Bozçalışkan ve Konsolosluk mensupları, Köstence Vali Yardımcıları Sayın Ersun Anefi ve Sayın Levent Accoium, Romanya Müslümanları Müftüsü Sayın Murat Yusuf, Mecidiye Kemal Atatürk Ulusal Koleji Türk Tarafı Müdürü Suat Yıldırım ve kolej öğretmenleri, KUH Deniz Kuvvetlerinde görevli Binbaşı Ramazan Gürdal ile birçok davetlinin teşrifleriyle gerçekleşti.

 

Açış konuşmalarından sonra söz alan konuşmacılar, tarihteki Türkiye-Romanya ekonomik, diplomatik ve kültürel ilişkilere değindiler. Ortak kültür ışığında, iki ülke arasında günümüze kadar gelen kalıcı barışın devam ettiğini ve siyasi istikrarın giderek geliştiğini söylediler.

Katılımcılar tarafından büyük ilginin gösterildiği konferans, bu tür etkinliklerin devamı temenni edilerek son buldu.

Prof. Dr. Ömer TURAN

Prof. Dr. Ömer Turan lisans eğitimini Ankara Üniversitesi’nde Yüksek lisans ve Doktorasını Belçika’da Leuven Katolik Üniversitesi’nde yaptı. Daha sonra Ankara Üniversitesi Türk inkılâp Tarihi Enstitüsünde Araştırma Görevlisi olarak çalışmaya başladı. Sonrasında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Tarih Bölümüne Yardımcı Doçent olarak girdi. Halen Orta Doğu Teknik Üniversitesi Tarih Bölümünde Bölüm Başkanlığı yapmaktadır. Amerika’da Princeton ve Willian Paterson Üniversitelerinde misafir öğretim görevlisi olarak çalışmıştır. Halen Balkan Tarihi, Osmanlı Son Dönemi ve 20. Yüzyıl Türkiye Tarihi konularında çalışmalarını sürdürmektedir. Türkiye ve Amerika’da bilim dünyasının ünlü yayınevleri tarafından yayımlanmış akademik kitapları bulunmaktadır.

Doç. Dr. Emanuel PLOPEANU

1998 yılında Ovidius Üniversitesi Tarih ve Siyasi Bilimler Fakültesinden mezun olmuştur. "1943 ve 1952 yılları arasında Birleşmiş Milletler'in Türkiye'ye Karşı Politikası" isimli doktora tezini Yaş'taki Alexandru I. Cuza Üniversitesi’nde sunmuştur. 2009 yılında Avrupa Enstitüsü Yayınevinde yayımlanmıştır. 2012 yılından itibaren Ovidius Üniversitesi Tarih ve Siyasi Bilimler Fakültesi Dekanıdır.

Soğuk Savaş dönemi başındaki Türkiye - Amerika ilişkileri ile ilgilenmektedir; günümüzde Rumen arşiv belgeleri ve Türk tarihine dayanarak İki Savaş Arası ve İkinci Dünya Savaşı dönemindeki Türk-Rumen ilişkilerinin yeniden değerlendirilmesi üzerine çalışmalar yapmakta; aynı zamanda Romanya hakkında yazılmış olan Türkçe edebi hatıraların yayınlanması üzerine çalışmalar yürütmektedir. Ankara ve İstanbul'da araştırma stajları yapmıştır. Ayrıca baskı aşamasındaki son kitabı olan, ortak yazarlı, 1923-1928 ve 1939-1944 yılları arasında Türk -Rumen ikili ilişkilerine dayalı Rumen diplomatik belgeleri adlı kitapta da yer almıştır.