Köstence’de “Sultan Kıyafetleri Defilesi”

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü Köstence, Türkiye Cumhuriyeti Köstence Başkonsolosluğu, Asocia?ia de Promovare Litoral–Delta Dun?rii (Turizm Derneği), Bursa Valiliği ve Dobruca Türk İş Adamları Derneği’nin işbirliğinde ve Romanya Müslüman Tatar Türkleri Demokrat Birliği ve Romanya Demokrat Türk Birliği’nin katkılarıyla 28 Mayıs 2015 tarihinde Iaki Otel’de “Sultan Kıyafetleri Defilesi” isimli etkinlik düzenlendi.

 

Bursa Olgunlaşma Enstitüsü tarafından hazırlanan ve 25 sultan kıyafetinin tanıtımından oluşan defile, Türkiye Cumhuriyeti Köstence Başkonsolosu Ali Bozçalışkan ve Konsolosluk mensupları, Çin Halk Cumhuriyeti Konsolosluk mensupları, Rusya Federasyonu Konsolosluk mensupları, Vali Yardımcıları Sayın Ersun Anefi ve Sayın Levent Accoium, Romanya Müslümanları Müftülük heyeti, Mecidiye Kemal Atatürk Ulusal Koleji Müdürleri ve kolej öğretmenleri, KUH Deniz Kuvvetlerinde görevli Binbaşı Ramazan Gürdal, Türk İşadamları Derneği Sayın Zeki Uysal ve dernek üyeleri, Romanya Müslüman Tatar Türklerinin Demokrat Birliği üyeleri, Romanya Demokrat Türk Birliği üyeleri Andrei Şaguna Üniversitesi Başkanı Aurel Papari ve öğretim görevlileri, Ovidius Üniversitesi Rektör Yardımcısı, Dekanları ve öğretim görevlileri, Köstence İl Müfettişliği Başmüfettişi Raducu Popescu, Köstence İl Müfettişliği Türkçe Müfettişi İcbal Anefi, milli sınavlar nedeniyle Köstence’de bulunan Milli Eğitim Bakanlığı Başmüfettişi ile çok sayıda basın mensubu ve 450’ye yakın davetlinin teşrifleriyle gerçekleşti.

Medeniyet Tarihinin Parçası: Kıyafet

Yapılan açış konuşmalarında kıyafetlerin bulunduğu medeniyetin tarih ve kültür birikimini gösterdiğine değinilirken, Türk medeniyetinin tüm zenginliğinin bir parçası olan bu kıyafetleri Köstencelilerle buluşturmaktan duyulan memnuniyet belirtildi. Asocia?ia de Promovare Litoral–Delta Dun?rii (Turizm Derneği), Müdürü Corina Martin de bir kıyafet giyinerek böyle güzel bir etkinlikten dolayı Yunus Emre Enstitüsü Köstence'ye teşekkürlerini sundu.

Köstence basının yoğun ilgi gösterdiği etkinlik Romanya Müslüman Tatar Türkleri Demokrat Birliği’nin “Karadeniz” ve Romanya Demokrat Türk Birliği’nin “Delikanlılar” isimli folklor grubu gösterileriyle başladı. Ardından opera sanatçısı Diana Melek Gavrilescu Türk ezgileri seslendirmek üzere sahneye çıktı.

Tüm bu gösterilerden sonra 24 parçadan oluşan sultan kıyafetleri tek tek tanıtılmaya başlandı. Defilenin sonunda ise Türk bayrağı simgeli bir elbise sunuldu.