Göbeklitepe Sergisi Köstence'de

Yazıcı-dostu sürüm

Köstence Ulusal Tarih ve Arkeoloji Müzesinde 9 Ekim 2019 tarihinde “Göbeklitepe Dünyanın İlk Tapınağı” konulu konferans ve fotoğraf sergisi düzenlendi.

Etkinliğe T.C. Köstence Başkonsolosu Sulhi Turan ve eşi, T.C. Köstence Başkonsolos Yardımcısı Hasan Akdoğan, Köstence Ulusal Tarih ve Arkeoloji Müzesi Müdürü Sorin Marcel Colesniuc, Andrei Şaguna Üniversitesi Başkanı Prof. Dr. Aurel Papari, Köstence Ovidius Üniversitesi Tarih Fakültesi Dekanı Doç Dr. Emanuel Plopeanu ve Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Daniel Citirigă, Köstence Askeri Müzesi Müdürü Costin Scurtu, Mecidiye Kemal Atatürk Ulusal Koleji Müdürü Muhammet Bülbül ve kolej öğretmenleri, Uluslararası Kalkınma İşbirliği Derneği Romanya ve Balkanlar Genel Koordinatörü Sabit Danış, Aktör Orhan Aydın, Türk ve Tatar Birliği temsilcileri, tarihçiler, arkeologlar ve çok sayıda davetli katıldı.

Yaklaşık 100 kişinin katıldığı etkinlikte, açış konuşmasını yapan Köstence Yunus Emre Enstitüsü Müdür Vekili Seher Korucu: "Bugün burada Türkiye’nin Şanlıurfa ilinde gerçekleştirilen arkeolojik yüzey araştırmaları çalışmalarında keşfedilen Göbeklitepe kazıları hakkında düzenlediğimiz konferans ve resim sergisi etkinliğimiz için toplanmış bulunmaktayız. Dünyanın bilinen en eski tapınağı olarak adlandırılan bu kazıların konumu, boyutları ve insanlık tarihi için önemini daha önce defalarca kez Şanlıurfa’da bulunmuş, bu kazıları görmüş ve hakkında bir çalışma hazırlamış Dimitrie Cantemir Enstitüsü İstanbul eski Müdürü ve Bükreş Üniversitesi Türk Araştırmaları Merkezi Öğretim Üyesi Doç. Dr.  Silvana Rachieru Hanım ile birlikte sizlere sunacağız.” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti Köstence Başkonsolosu Sulhi Turan açış konuşmasında Göbeklitepe’deki kült yapılarının üretime geçiş aşamasına  tarım ve hayvancılığa yakın olan son avcı grupları tarafından inşa edilmiş olduğunu belirtti. 2018 yılında gerçekleştirilen UNESCO 42. Dünya Miras Komitesi toplantısında, Göbeklitepe’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne kaydedildiğini ve 2019 yılının Türkiye’de Göbeklitepe yılı ilan edildiğini belirterek hem Türkiye’de hem yurt dışında bununla ilgili birçok faaliyet düzenlendiğini belirtti.

Bükreş Üniversitesi Türk Araştırmaları Merkezi öğretim üyesi Doç. Dr.  Silvana Rachieru Göbeklitepe’nin dünya tarihi açısından önemi ve bölgede yürütülen çalışmaları anlattı. Rachieru: “Büyük bir organizasyon ve hayal gücünün eseri olan Göbeklitepe, bu büyüklükteki en eski anıt ve ilklerin ötesinde, birçok anlamda tarihin sıfır noktasını oluşturmaktadır. Tarih öncesi insanın inanç dünyasını yansıtan, animist figürlerle zenginleştirilmiş tapınaklar Göbeklitepe’yi arkeoloji tarihinin en önemli keşiflerinden biri olmasını sağlamıştır. Yaklaşık 12 bin yıl öncesinden asıl tasarlandığı hala cevap bulamayan tapınak, Mısır Piramitleri'nden 7100 ve İngiltere'deki Stonehenge'den yaklaşık 6600 yıl once inşa edilmiş olmasıyla da tüm dikkatleri üzerine çekmektedir.” dedi.

Konferanstan sonra katılımcılar “Göbeklitepe Fotoğraf Sergisi”ni gezerek tarih öncesi insanın inanç dünyasını yansıtan, animist figürlerle zenginleştirilmiş tapınakları görme fırsatı elde ettiler.