Cluj’da Türk Rüzgârı

Yazıcı-dostu sürüm

Her yıl Cluj kentinde Cluj Belediyesi ana organizatörlüğünde düzenlenen etkinliğe bu yıl Türk kültürü damgasını vurdu. Köstence Yunus Emre Enstitüsü ve Babeş Bolyai Üniversitesi Türkoloji Enstitüsü iş birliğinde 27-30 Eylül tarihleri arasında düzenlenen etkinlikte, Türk el sanatları (ebru, çini ve kağıt rölyef sanatı) tanıtımından Türk yürüyüşüne, Türk sineması gösterimlerinden  Türkiye'nin tarihî mirası Göbeklitepe Sergisi’ne kadar çok sayıda faaliyet yapıldı.

Etkinlik, Cluj Meydanında binlerce kişinin katılımıyla geleneksel Türk millî kıyafetlerinin giyildiği ve Türk bayraklarının taşındığı Türk yürüyüşüyle başladı. 

Açılışın ardından, “Türk Filmleri Kuşağı” programında yer alan dört ayrı film Clujlu sanatseverlerle buluştu. Etkinlikte “Senin Hikâyen”, “Bana Masal Anlatma”, “Kocan Kadar Konuş” ve “ Annemin Yarası” filmlerinin Rumence altyazılı olarak gösterimi gerçekleşti.

Geleneksel Türk sanatlarından ebru, çini ve kağıt rölyef sanatı, usta öğreticiler, Atilla Can, Mukaddes Can ve Zeynep Su Can tarafından gerçekleştirilen atölye çalışmasıyla etkinliğe renk kattı. Tüm katılımcılar boyanın suyla dansı olarak ifade edilen ebru sanatına hayranlık duyduklarını dile getirdiler.

Türkiye’nin tarih ve arkeoloji zenginliğini gösteren “Göbeklitepe Fotoğraf Sergisi” de Cluj halkıyla buluşturulan etkinliklerden biri oldu. Daha önce Bükreş’te açılan sergi Cluj’da da büyük ilgi gördü. Serginin bir sonraki durağı Köstence olacak.