Baharın ve Kardeşliğin Bayramı Nevruz Köstence’de

Yazıcı-dostu sürüm

Türkiye Cumhuriyeti Köstence Başkonsolosluğu ve Yunus Emre Enstitüsü Köstence Türk Kültür Merkezi tarafından düzenlenen; T.C. Edirne Valiliği,  Edirne Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu ile Romanya Demokrat Türk Birliği’nin işbirliğinde 21 Mart 2015, Cumartesi günü, saat 11:00'da Köstence Regina Maria Ulusal Sanat Koleji salonunda, Edirne Halk Oyunu ekibinin (HOTEAD) ve çeşitli dans gruplarının katılımıyla dev “Nevruz Kutlaması” programı gerçekleştirildi.

Köstence halkı tarafından yoğun ilginin gösterildiği kutlamalara; Türkiye Cumhuriyeti Köstence Başkonsolosu Ali Bozçalışkan ve Konsolosluk Mensupları, Köstence Vali Yardımcısı Levent Akkoyun, Dobruca Türk İş Adamları Derneği Başkanı Zeki Uysal ve dernek üyeleri, Andrei Şaguna Üniversitesi Başkanı Prof. Dr. Aurel Papari, Azınlıklar Departmanı Başkanı Vildan Bormambet, Türkçe Eğitimi Müfettişi İcbal Anefi, Edirne Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdür Yardımcısı Ergin Kervan, Halk Eğitim Merkezi eğitmeni ve HOTEAD Başkanı Mehmet Grammeşin ile eğitmenleri Mecidiye Kemal Atatürk Ulusal Koleji Müdürleri ve kolej öğretmenleri, KUH Deniz Kuvvetlerinde görevli Binbaşı Ramazan Gürdal, Romanya Demokrat Türk Birliği Başkanı ve dernek temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı.

Kutlamaların ilk ayağı T.C. Köstence Başkonsolosluğu’ nun 20 Mart 2015 tarihinde, Ulusal Tarih ve Arkeoloji Müzesinde düzenlediği, Pouneh Bozçalışkan'ın resim sergisi ile başladı. Ardından programı 21 Mart’ta Regina Maria Ulusal Sanat Koleji salonunda, azınlıklara ait “Delikanlar”, “ Mini- Karadeniz”, “Dobrogeanca” isimli folklor grupları ve “Mehtap” korosu ile Edirne’den gelen Türk Halk Oyunu Ekibi  (HOTEAD) tarafından yapılan halk dansları gösterileri izledi.

Gösterilerin öncesinde yapılan konuşmalarda Orta Asya’dan Balkanlara “Nevruz”un önemine değinildi. Büyük bir coşkuyla kutlanan Nevruz (Yeni Gün) programı Edirne Halk Oyunu Ekibinin yaptığı temsili kına gecesi gösterimi ve Trakya Bölgesine ait halk danslarıyla sona erdi.