Köstence’de Mihai Eminescu Anıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Köstence Yunus Emre Enstitüsünde, Rumenlerin Milli Şairi Mihai Eminescu’nun doğumunun 169. yıl dönümü münasebetiyle “ Dahi Şair Mihai Eminescu “ konulu program gerçekleştirildi.

Programa Türkiye Cumhuriyeti Köstence Başkonsolosu Sulhi Turan ve konsolosluk mensupları, Romanya Yazarlar Birliği Köstence üyeleri, Şair-Yazar- Çevirmen- Romanya Yazarlar Birliği Köstence Şubesi ve Kırım Tatarları Yazarlar Birliği Üyesi Güner Akmola, ve Emekli Türkolog-Şair- Çevirmen ve Romanya Yazarlar Birliği Köstence Şubesi üyesi Emel Emin ile yazar ve şairler katıldı.

Açış konuşması, Köstence Yunus Emre Enstitüsü Müdür Vekili Seher Korucu tarafından yapıldı. Korucu yaptığı konuşmada, Rumen ve Türk kültürünü karşılaştırarak, Mihai Eminescu’nun iki kültürdeki rolüne değindi. Yunus Emre Enstitülerinin sadece Türk Kültürünü değil, bulunduğu ülkelerin kültürünü de tanıttığını söyledi. Bunun en güzel güzel örneklerinden biri olan bu  etkinlikte Enstitünün resim kursu öğrencilerinin de Eminescu'nun şiirlerinden " Göl- Uykucu Kuşlar- Çoban Yıldızı- Yeniden Görüşme- Ne olur Kal " isimli şiirlerini resimleştirerek bir Mihai Eminescu Anma Köşesi oluşturduklarını ve Köstence Yunus Emre Enstitüsü  olarak böyle bir faaliyetlere ev sahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti belirtti.

Açış konuşmasından sonra Güner Akmola, Emel Emin ve programdaki katılımcılar Mihai Eminescu’nun şiirlerinden hareketle değerlendirmelerde bulundu. Güner Acmolla konuşmasında, Eminescu’nun hayatı ve fikirleri üzerinde dururken Rumen edebiyatı açısından önemini belirtti. Şiirlerinin dünya üzerinde 79 dile çevrildiğine ve özellikle Eminescu’nun tarihi şiirlerinde ayrıntılı araştırma yaparak ve dönemin yazılı kaynaklarını okuyarak kesin bilgileri kullandığını söyledi. Acmola’dan sonra söz alan Emel Emin ise Eminescu’yu Romanya dilinin bayrağı olarak nitelendirip Rumenler için böyle bir şaire sahip olmanın onur verici olduğuna değindi. Ayrıca Emin Eminescu’nun “3. Mektup” adlı şiirine dikkat çekerek Osmanlı’nın kuruluşu, yönetim şekli, bölgeleri ile ilgili bilgileri anlatan dünya üzerindeki tek yabancı şair olduğunu söyledi. Türkiye Cumhuriyeti Köstence Başkonsolosu Sulhi Turan, insanları ortak zeminde toplayan en önemli unsurlardan birinin edebiyat olduğunu belirterek programın Mihai Eminescu’nun anılması bakımından çok önemli olduğunu belirterek faaliyet hakkındaki genel düşüncelerini ifade etti. Herkesin büyük bir keyifle takip ettiği etkinlikte Eminescu’dan şiirler okunması ve şairin bestelenen şiirlerinin hem Rumence hem de Türkçe söylenmesi programa renk kattı.