Köstence’de "İki Dünya Savaşı Arasında Türklerin ve Tatarların Romanya’dan Türkiye’ye Göçü” Konferansı

Yazıcı-dostu sürüm

Köstence Yunus Emre Enstitüsü ve Köstence “Ovidius” Üniversitesi Tarih ve Siyasal Bilimler Fakültesi tarafından Türk Hava Yolları’nın katkılarıyla, Prof. Dr. Hakan Kırımlı ve Dr. Metin Ömer’in katılımlarıyla 31 Mayıs 2022 tarihinde Köstence “Ovidius” Üniversitesinde "Romanya’daki Türk-Tatar Toplumu ve Türkiye’ye Göçleri (1918-1941)” konulu konferans düzenlendi.

Köstence “Ovidius” Üniversitesinde düzenlenen konferansa Romanya’da yaşayan soydaşlarımız ve birçok üniversite öğrencisi katıldı. Açış konuşmaları Köstence “Ovidius” Üniversitesi Tarih ve Siyasal Bilimler Fakültesi Dekanı Doç.Dr. Emanuel Plopeanu ve Köstence Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Tuna Balkan tarafından yapıldı.

Açış konuşmalarından sonra sözü alan Prof.Dr. Hakan Kırımlı faaliyete katılmaktan memnuniyet duyduğunu belirterek Kırım Tatarlarının tarihsel serüvenini detaylı bir şekilde anlattı. Kendisinin ailesinin de göçmen olduğunu belirterek göç olgusunu sosyolojik ve tarihsel açıdan katılımcılarla paylaştı.

Kırımlı, Kırım’da meydana gelen savaşların büyük göçleri tetiklediğini, Dobruca bölgesinin göç yolunda önemli bir durak olduğunu ve daha sonrasında bu bölgeden de anavatana göçlerin büyük bir sosyo kültürel miras bırakmanın yanında hem toplumun bakış açısında derin etkiler bıraktığını hem de var olan toplumun etkileşimle dolaylı olarak gelişimine neden olduğunu belirtti.

Ömer ise “Türklerin ve Tatarların Romanya’dan Türkiye’ye göçleri, diğer bölgelerden yapılan göçlerden farklı kılan şey, büyük ölçüde önemli sorunlar olmadan gerçekleşmesidir. Bu durum, Romanya ve Türkiye arasında bu konuda çok iyi bir diplomatik ilişki olduğu gerçeğinden kaynaklanıyordu. Kaldı ki 1936’da, akımın nasıl yapılacağını düzenleyen bir anlaşma bile imzalanmıştır.” dedi.

Programda Dr. Metin Ömer’in "İki Dünya Savaşı Arasında Türklerin ve Tatarların Romanya’dan Türkiye’ye Göçü” kitabının tanıtımı da yapıldı. Ömer söz konusu kitabın 2018 yılında Ankara Hacettepe Üniversitesi’nde savunduğu doktora tezinin yayımlanmış hali olduğunu ifade etti. Kitabın ön sözünün Ankara Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Prof.Dr. Hakan Kırımlı tarafından kaleme alındığını da belirtti.

Konferans imza töreni ve toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.

Diğer Etkinlikler

Romanya’nın Karadeniz’e kıyısı bulunan ve Kuzey Dobruca bölgesinin en büyük şehri olan Köstence’de Yunus Emre Enstitüsü...