Köstence’de Geleneksel Rumen Enstrümanlarıyla İstiklal Marşı

Yazıcı-dostu sürüm

12 Mart İstiklal Marşı'nın Kabulu ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü münasebetiyle Köstence Yunus Emre Enstitüsü öncülüğünde Rumen ve soydaş sanatçılar, geleneksel Rumen enstrümanlarıyla (panflüt ve santur) İstiklal Marşını, Romanya’nın Karadeniz kıyısında bulunan Köstence şehrinde icra ettiler. 

Köstence’nin sembolik yerlerinde gerçekleşen çekimler, Köstence halkı tarafından büyük beğeniyle karşılandı. Çekimler sırasında Köstencelilere İstiklal Marșı'nın kabulünün 101. Yılı olduğu ve bu vesileyle böyle bir çalışma gerçekleştirdiğimiz anlatıldı.

Köstence Sanat Müzesi ve ”Theodor Burada” Kültür Merkezine bağlı Halk Sanatları Okulu’nun destekleri ile Köstence Yunus Emre Enstitüsü tarafından hazırlanan dinleti Enstitünün sosyal medya hesaplarında paylaşıldı.

Soydaş keman sanatçısı Alev Medgit ve piyano virtüözü Ayla Calil ve Rumen santür sanatçısı Vasile Niculae ve panflüt sanatçısı George Chițu tarafından icra edilen İstiklal Marșımızın çekimleri Köstence Ovidiu Meydanı, Köstence Limanı, Köstence Sanat Müzesi ve Köstence Halk Sanatları Okulu'nda gerçekleştirildi.

İstiklal Marşının Yazılış Öyküsü

Türk Kurtuluş Savaşı’nın başlarında Millî Eğitim Bakanlığı tarafından savaşın millî bir ruhla kazanılması maksadıyla „İstiklal Marşı” olarak bestelenmek üzere para ödüllü şiir yarışması düzenlenir. Yarışmaya 724 şiir gönderilir. 23 Aralık 1920’de incelenen şiirleden İstiklal Marşı olarak bestelenmeye layık bir şiir seçilemez. Kudretli bir şair olan Mehmet Akif Ersoy’un “milletin başarılarının para ile övülemeyeceği” düşüncesiyle bu yarışmaya şiir göndermediği bilinmektedir. Yetkililerin para kısmını Akif’in arzu ettiği şekilde olacağı sözünü vermeleri üzerine büyük şair Türk milletinin kahramanlığını, Hakk’a, dinine, bağımsızlığa inancını dile getiren on kıtalık bir şiir yazar. 

12 Mart 1921’de şiir mecliste okunur ve coşkulu alkışlarla kabul edilir. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Şefi Osman Zeki Güngör tarafından 1922 yılında ilk iki kıtası „Millî Marş” olarak bestelenir.