Köstence Yunus Emre Enstitüsü’nde Çocuklar için Ebru Atölyesi

Yazıcı-dostu sürüm

Köstence Yunus Emre Enstitüsü, düzenlediği kültür - sanat etkinlikleri ile Romanya ve Türkiye arasında kültür bağlarını günden güne güçlendirmektedir.

Köstence Yunus Emre Enstitüsü'nde çocuklarımızın sanatsal üretkenliklerini artırmaya yönelik düzenlediğimiz kurslarımıza bir yenisini daha ekledik. 5-14 yaş arası çocuklarımıza yönelik Geleneksel Türk El Sanatlarımızdan Ebru Sanatı atölyemiz 2 -17 Nisan tarihleri arasında gerçekleşti.

Eğitmen Aimer Bolat'ın verdiği kursta, çocuklar renkleri tanıma, fırça kullanımı yanı sıra, renklerin suyla dansını, sanatta sakinlik ve sabrı öğrendiler. Ebru hayali ve imgeleri kâğıda yansıtmanın yanında ortaya çıkması imkânsız gibi düşünülen eserlerin bir anda oluşmasını sağlamaktadır. Bu mucize içinde sanat ve kültür hevesi olan kursiyerinde bu sanata daha da fazla ilgiyle yaklaşmalarını sağlamaktır.

Çocuklar için ebru atölyesi 2 grup olmak üzere 3 hafta sürdü ve dersler her Cumartesi ve Pazar günleri 2 saat şeklinde gerçekleştirildi. Çocuklar için düzenlenen kurs gelecek nesillerin mimarları olan çocukların ebrunun gizemli dünyasını keşfetmelerini sağlamaktadır. Kendi yaptıkları eserleri gören çocukların sevinçle karmaşık şaşkın bakışları ve ebru sanatının özgür dünyası çocukların hayal dünyalarındaki sınırları da ortadan kaldırmaktadır. 

Çocuklar seramik, kanvas ve kumaş üzerine de ebru yapmayı öğrendiler. Çocukların hayal dünyalarındaki sınırsızlık ebru sanatının renk cümbüşünde farklı ürünlerle ortaya çıkma fırsatı yakaladılar. Günümüz dünyasında sanal hayatın tam ortasında kendini bulan gelecek nesiller için ebru sanatının yapılması ve kısa sürede mucizevi sonuçlar vermesi çocukların ilgisini çekti ve onların ayrıca Enstitümüz vasıtası ile sosyalleşmelerini sağladı. Kültür ve sanatımızın vazgeçilmez imgesi olan düşünce varlık fikri küçük yaştaki kursiyerlerimiz için de bir eğlence kaynağı olduğu şüphesizdir.

Bir terapi yöntemi olarak ebru sanatının birçok faydası vardır. Atölye sonunda renkleri tanıyan, fırça kullanımını öğrenen, renklerin suyla dans edişine yakından şahitlik ederek, üreten ve ürettiğinin beğenilerek takdir görmesi çocukların kendilerine olan güvenini artırdı.

Atölye çalışmalarına katılan çocuklar, kursun sonunda yaptıkları çalışmalarla hatıra fotoğrafları çektirdiler.

Diğer Etkinlikler

Köstence Yunus Emre Enstitüsü çocuklarımızın sanatsal üretkenliklerini artırmaya yönelik düzenlediğimiz kurslarımızın...

Köstence Yunus Emre Enstitüsü çocuklarımızın sanatsal üretkenliklerini artırmaya yönelik düzenlediğimiz kurslarımızın...

Romanya'nın Karadeniz kıyısında faaliyet gösteren Köstence Yunus Emre Enstitüsü tarafından 1 Haziran Romanya Çocuk Günü...

28 Mayıs 2022 tarihinde Dobruca bölgesindeki devlet okullarına yönelik, Köstence Yunus Emre Enstitüsü ve Köstence İl...