Romanya - Babadağ VI. Sarı Saltuk Buluşması Etkinliği

Yazıcı-dostu sürüm

Her yıl olduğu gibi bu yılda Sarı Saltuk ruhu Babadağ’da yaşatıldı. 15-17 Eylül 2017 tarihinde UKID, TIAD ve Romanya Müslümanları Müftülüğü iş birliğinde, Köstence ve Babadağ beldelerinde "VI. Sarı Saltuk Buluşmaları" isimli program düzenlendi. 

Programın birinci bölümünde Köstence Sulina Hotel’de, Sarı Saltuk hakkında bir panel düzenlendi. Panele;  UKİD Başkanı Musa Serdar Çelebi, Bükreş Büyükelçisi Osman Koray Ertaş, Köstence Başkonsolosu Uygar Mustafa Sertel, Bükreş ve Köstence Yunus Emre Enstitüsü Müdürleri Tuna Balkan ve Ramazan Yılmaz, TIAD Başkanı Murat Demiray, Devlet Müsteşarı Aledin Amet, Romanya Müslümanları Müftüsü Murat Yusuf, Beylikdüzü Belediyesi Temsilcileri, Romanya TİKA Koordinatörü Ahmet Daştan, Türkiye-Romanya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tamer Atalay, Babadağ Belediye Başkanı George Caraman, Devlet Başkanı Müşteşarı Cristian Cura, Romanya UKID Temsilcisi Sabit Danış katıldı. 

Panelde konuşmacı olarak emekli Türkolog Emel Emin, Araştırmacı Yazar Gülten Abdula ve Adi Secara yer aldı.

Babadağ’da düzenlenen programın ikinci bölümü Sarı Saltuk türbesine ziyaret ile başladı. Dualar edildi ve âşıklar tarafından bağlama dinletisi yapıldı. Ünlü Türk mutasavvıfı Sarı Saltuk Baba’nın Balkanlara gelişinin 754. yılında gerçekleşen buluşmada Babadağ’da bulunan halka yemek dağıtıldı. Ayrıca etkinlik kapsamında Babadağ’da bulunan çocuklar için toplu sünnet töreni düzenlendi. Katılımcıların bazıları Koyun Baba Türbesi'ni ziyaret ettiler. Bazıları yemekten daha sonra da devam eden bağlama dinletisini tercih ettiler. Programa katılan misafirler yapılan organizasyondan memnuniyetlerini dile getirdiler ve bu organizasyonun gelecek yıllarda da devam etmesi dileğiyle ayrıldılar. Program toplu fotoğraf çekimiyle son buldu.