Nevruz’un Sesi Köstence’de Yankılandı

Yazıcı-dostu sürüm

Köstence Yunus Emre Enstitüsü ve Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) iş birliğinde Azerbaycan,  Kazakistan, Türkiye ve Türkmenistan Büyükelçiliklerinin desteğiyle, “Nevruz” kutlamaları çerçevesinde gerçekleştirilen TÜRKSOY Halk Çalgıları Orkestrası Konseri, Köstence’de büyük ilgi gördü.

Köstence Regina Maria Ulusal Sanat Koleji salonunda, 25 Mart 2017 tarihinde gerçekleştirilen konsere Türkiye Cumhuriyeti Köstence Başkonsolosu Uygar Mustafa Sertel ve konsolosluk mensupları, Köstence Rus Federasyonu Başkonsolosluğu mensupları, Çin Başkonsolosluğu konsolosluk mensupları, Köstence Vali Yardımcısı Levent Akkoyun, Köstence Belediye Başkanı Decebal Fagadau ve belediye mensupları, Dobruca Türk İş Adamları Derneği Başkanı Zeki Uysal ve dernek üyeleri, Andrei Şaguna Üniversitesi Başkanı Prof. Dr. Aurel Papari, Azınlıklar Departmanı Başkanı Vildan Bormambet, Romanya Kıyısı, Tuna Deltası Derneği Başkanı Corina Martin, Romanya Askeri Müze Müdürü,  Mecidiye Kemal Atatürk Ulusal Koleji Müdürleri ve kolej öğretmenleri, Romanya Müslüman Tatar Türkleri Demokrat Birliği Başkanı ve dernek temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı.

Konserin öncesinde yapılan konuşmalarda Orta Asya’dan Balkanlar’a Nevruz’un önemine değinildi. TÜRKSOY Azerbaycan Temsilcisi Elçin Gafarlı açış konuşmasında: “Nevruz, insanın doğa ile ilişkisini ortaya koyan birleştirici ve yakınlaştırıcı bir bayramdır. Yeniliğin, iyiliğin, aydınlığın, sıcaklığın, hoşgörünün ve bağışlamanın adı olan nevruz,  insanlığa umut, yaşama sevinci, huzur ve barış getiren bir bayramdır. TÜRKSOY ve Yunus Emre Enstitüsü iş birliğinde 2017 Türk Dünyası Kültür Başkenti Türkistan’da başlayan nevruz etkinlikleri akabinde Kazakistan ve Kırgızistan dâhil olmak üzere 5 ülkede gerçekleştirilerek 17 farklı konserle tamamlanacak. Nevruz kucaklaşması ve Türk halklarının kardeşliğinin ebedi olması en büyük temennimizdir.” ifadelerine yer verdi.

Yoğun ilginin yaşandığı program,  Türk Dünyası geleneksel çalgıları olan; dombıra, bağlama, sırnay, şerter, kıl-kobız, tar, kemança, komuz, kıl-kıyak, kuray, nay, kaval, ağız kopuzu, morin hur, garmon, rubab, topşur, çatgan, doyra ve jetigen gibi enstrümanlar eşliğinde, yöresel müzikler ve danslarla sona erdi.