Muhabbet İkliminin Sahipleri Hoca Ahmet Yesevi’den Sarı Saltuk’a

Yazıcı-dostu sürüm

Romanya’nın Karadeniz’e kıyısı bulunan ve Kuzey Dobruca bölgesinin en büyük şehri olan Köstence’de Yunus Emre Enstitüsü tarafından Muhabbet İkliminin Sahipleri Hoca Ahmet Yesevi’den Sarı Saltuk’a isimli konferans düzenlendi.

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız’ın verdiği konferansa T.C. Köstence Başkonsolosu Emre Yurdakul, Köstence Vali Yardımcısı Șenol Ali, Köstence Başmüfettişliği Türkçe Müfettişi Icbal Anefi, Köstence Ovidius Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Neriman Hasan, Dr. Metin Omer, yazar, șair ve Türkolog Emel Emin, yazar Ghiuner Acmola, Türk ve Tatar Birliği temsilcileri, Köstence Zübeyde Hanım Anaokulu Müdürü Ghiulbera Bechir ve anaokul öğretmenleri, Mecidiye Kemal Atatürk Ulusal Koleji öğretmenleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Ev sahibi olarak Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Mustafa Yıldız ile T.C. Köstence Başkonsolosu Emre Yurdakul açış konuşmalarını yaptılar.

Konuklar tarafından büyük bir ilgiyle takip edilen konferansta Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız, Hoca Ahmet Yesevi’nin öğretilerinin Asya’dan Avrupa’ya uzanan yolculuğuna, bu yolculukta mihenk taşları olmuş Sarı Saltuk, Yunus Emre gibi halkın gönlünde her zaman yer etmiş ve edecek gönül insanlarının varlığından bahsetti. Ayrıca Hoca Ahmet Yesevi’nin Rumence’ye çevrilmiş Divan-ı Hikmet kitabının da tanıtımı yapıldı.

Hediye takdiminin ardından Romanya Yunus Emre Enstitülerinin 11. yıldönümü pastası da kesildi. Güzel dilek ve temennilerin ardından konferans sonrası ikram kısmında ise konuklar Rektör Yıldız’a Hoca Ahmet Yesevi, Yunus Emre, Sarı Saltuk hakkında sorular yönelttiler. Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Mustafa Yıldız ise Enstitünün Romanya’daki faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

Diğer Etkinlikler

Köstence Yunus Emre Enstitüsü ve Köstence “Ovidius” Üniversitesi Tarih ve Siyasal Bilimler Fakültesi tarafından Türk...

Köstence Yunus Emre Enstitüsünün ev sahipliğinde "Romanya'da Türkçeye Adanmış Bir Ömür. Şair Emel Emin. Hayatı,...

Köstence Yunus Emre Enstitüsünün ev sahipliğinde Romanya Yazarlar Birliği Dobruca Şubesi, Ex Ponto Yayınevi ve Colorama...

Köstence Yunus Emre Enstitüsü ve Loan N. Roman İl Kütüphanesi iş birliği ile "Dünya Edebiyatında Evrenselliğin İki...