Köstence’de 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Anma Töreni

Yazıcı-dostu sürüm

Köstence’de "15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü" dolayısıyla T.C. Köstence Başkonsolosluğu ve Köstence Yunus Emre Enstitüsü iş birliğinde T.C. Köstence Başkonsolosluğu konutunda, 15 Temmuz 2022 tarihinde bir anma töreni düzenlendi.

Törene, Türkiye Cumhuriyeti Köstence Başkonsolosu Emre Yurdakul, Köstence Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Tuna Balkan, Köstence Vali Yardımcısı Şenol Ali, Romanya Müftüsü Murat Yusuf, Romanya Demokrat Türk Birliği Başkanı Fedbi Osman’ın yanı sıra çok sayıda kurum temsilcisi ve ülkede bulunan Türk ve soydaş vatandaşlar  katıldı.

Program şehit ve gaziler için bulunulan saygı duruşu ve İstiklal Marşı ve Romanya Milli Marșı’nın okunmasıyla başladı. Ardından şehitler için Kur’an-ı Kerim tilaveti okundu.

Konuşmalarda söz alan Köstence Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Tuna Balkan: “15 Temmuz gecesi, var olmak ile yok olmak arasındaki ince çizgiyi yokladığımız ve Yüce Rabbimizin lütuf ve inayetiyle hürriyet ve istiklalimizi muhafaza ettiğimiz önemli bir tarihtir. 15 Temmuz, tıpkı İstiklal Savaşı’mız gibi milletimizin topyekûn kıyamıdır, dirilişidir, şahlanışıdır. 15 Temmuz destanı, milletimizin azim ve kararlılığıyla, hain darbe girişimine karşı duruşuyla bunun vücuda gelmiş halidir. İşte onun içindir ki, “Mavi vatan uğruna”, “Milli irade uğruna”, “Değerlerimiz uğruna”, “Bir hilal uğruna”, “Türkiye Aşkına” diye haykırıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Türkiye Cumhuriyeti Köstence Başkonsolosu Emre Yurdakul ise yaptığı konuşmada, “Saygıdeğer konuklar, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü münasebetiyle düzenlediğimiz anma programında sizlerle bir araya gelmiş bulunmaktayız. FETÖ tarafından planlanan, örgütün ordumuz içine sızdırılmış mensuplarınca emir komuta zincirinin dışına çıkılmak suretiyle gerçekleştirilen, 251 vatandaşımızın şehit olmasına ve iki binden fazla vatandaşımızın yaralanmasına sebep olan, milletimizin hür iradesine, bağımsızlığına kast edilen 15 Temmuz darbe girişiminin üzerinden altı yıl geçmiş bulunmaktadır. Sayın Cumhurbaşkanımızın çağırısyla o gece aziz milletimiz, “Türkiye Aşkına” diyerek anayasal düzeni, devletini ve demokratik kazanımlarını korumak adına hayatları pahasına direnmiş, kahraman güvenlik güçlerimizle birlikte onurlu bir duruş sergilemiştir. Milli birliğimizin korunmasında ve FETÖ tehdidinin bertaraf edilmesinde hiç şüphesiz en büyük pay, kendi iradesi üzerinde hiçbir güç tanımadığını büyük bir dayanışma örneği ile sergileyen Türk halkına aittir. ” dedi.

Anma töreni Enstitü tarafından hazırlanan ve Türk halkının darbecilere karşı 15 Temmuz 2016 tarihinde sergilediği kahramanlığı gösteren “15 Temmuz Milli İradenin Yükselişi“ isimli fotoğraf sergisinin açılışıyla son buldu.