Fotoğraflarla Çanakkale Savaşı ve Şehitlik Ruhu

Yazıcı-dostu sürüm

Köstence Yunus Emre Enstitüsü tarafından 19.03.2019 tarihinde merkez binasında “Fotoğraflarla Çanakkale Savaşı ve Şehitlik Ruhu” isimli etkinlik düzenlendi.

Çanakkale Deniz Zaferi’nin 104. yılı vesilesi ile gerçekleştirilen etkinlikte Galati Türk Birliği Başkanı Sayın Gülten Abdula Nazare konuşmacı olarak yer aldı.

Etkinliğe, T.C. Köstence Başkonsolosunun eşi Dr. Şahinur Turan, emekli Türkolog Emel Emin, Yazar-Editör Güner Acmola, Ovidius Ünversitesi Felsefe Bölümü hocalarından Nuredin İbram, Türk Birliği temsilcileri ile birçok davetli katıldı.

Faliyette adım adım Çanakkale Zaferi’nin nasıl kazanıldığı, dönemin tarihi resimleri referans verilerek anlatıldı. Konuşmasında deniz harekatına, gizli kahraman Nusret Mayın Gemisi’ne, bir kahramanlık destanın kazanıldığı Anafartalar’a, sırtında 275 kiloluk top mermisini taşıyan Seyit Onbaşı ile dünya gözünden “Çanakkale Savaşları”na değinen Abdula, 1. Dünya Savaşı sırasında Romanya cephesinde şehit düşen askerlerimiz hakkında bilgi verdi.

Romanya’da bulunan Bükreş Türk Şehitliği, Braıla Türk Şehitliği ve Slobozıya Şehitliği hakkında da açıklamalar yapan Abdula, sözlerini Çanakkale’nin dünya üzerinde başka hiçbir millete nasip olmayacak bir kahramanlık örneği olduğunu, aziz şehitlerimizin ruhlarının şad olması ifadeleriyle bitirdi.