Dilden Dile Gönülden Gönüle 10. Yıl Coşkusu Köstence’de Kutlandı

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü ve Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) iş birliğinde, Yunus Emre Enstitüsü’nün kuruluşunun 10. yılına ithafen Türk dünyası solistleri eşliğinde “Kazakistan Tattimbet Halk Çalgıları Orkestrası” konseri Köstence’de büyük ilgi gördü.

Yunus Emre Enstitüsü ve TÜRKSOY tarafından, Türkiye Cumhuriyeti (T.C.) Kültür ve Turizm Bakanlığı, T.C. Bükreş Büyükelçiliği, T.C. Köstence Başkonsolosluğu,  Romanya Azerbaycan Büyükelçiliği, Romanya Kazakistan Büyükelçiliği, Romanya Türkmenistan Büyükelçiliği, Anadolu Automobil Rom, Romanya Müslüman Tatar Türklerinin Demokrat Birliği, Romanya Demokrat Türk Birliği ve Radyo T’nin katkılarıyla düzenlenen konser, 30 Temmuz 2019 tarihinde Köstence'deki "Jean Constantin" Çok Fonksiyonlu Gençlik Eğitim Merkezi'nde gerçeklești.

Yaklaşık 700 kişinin katıldığı etkinlikte, açış konuşmasını yapan Köstence Yunus Emre Enstitüsü Müdür Vekili Seher Korucu Yunus Emre Enstitüsü’nün kuruluşunun 10. yılını TÜRKSOY’la birlikte kutlamaktan dolayı çok memnun olduklarını  belirterek şu ifadeleri kullandı: : “Yunus Emre Enstitüsü, kuruluşundan bu yana 48 ülkede 58 Türk Kültür Merkezi ile kültür, sanat, spor, edebiyat, müzik, gastronomi, sinema ve Türkçe öğretimi gibi pek çok alanda gerçekleştirdiği etkinlikleriyle ve iş birlikleriyle Türkiye’yi, Türkiye’ye ait zenginlikleri yurtdışında tanıtmayı hedeflemiştir. Bugün burada dilden dile gönülden gönüle geçen 10 yılın coşkusunu sizlerle birlikte kutlamak için toplanmış bulunmaktayız. Bizler Bükreş ve Köstence Yunus Emre Enstitüsü ailesi olarak Rumen halkının bizlere göstermiş oldukları yakınlıktan ötürü çok mutluyuz. Enstitümüzün kuruluşunun 10. yılı vesilesiyle böylesine güzel bir etkinlikle  bir arada bulunmaktan onur duyuyoruz.”

İsmini tanınmış Kazak besteci, dombıracı Tattimbet Kazangapulı'den alan dombıra, kopuz, tar ve kanun gibi Türk dünyasına ait halk çalgıları ile  Tattimbet “Sarıjaylau”,  Dauletkerey “Köroğlu” , Türk Halk Ezgilerinden Potpuri,  İ.Bayzakov “Jeldirme” , A.Seydimbekov “Dauren-ay” ,  Azerbaycan Halk Türküsü “Sarı Gelin”,  S.Kerimbayev “Karagandı” , Rumen Halk Ezgisi “Lark” (Tarla kuşu) ,  H.Rzayev “Çahargah Rapsodiyası”,  N.Tilendyev “Alkissa”,  Kırgız Halk Türküsü ,  A.Baran “İpek Yolu”, W.A.Mozart “Türk Marşı”,  Kazak Halk Türküsü “Yapuray”,  Jayau Musa “Ak Sisa”,  “Sarıarka” eserlerini  yorumlayan Tattimbet Halk Çalgıları Orkestrası’nın performansı dinleyiciler tarafından dakikalarca ayakta alkışlandı.

Şef  Düsen Ükibay yönetimindeki orkestrada Kazakistan'dan Gulmira Tapay ve Daurenbek Arkenov'un yanı sıra Azerbaycan'dan Sahib Pashazade (Tar), Kırgızistan'dan Dinara Tilekeeva (Komuz) ve Türkiye'den Ahmet Baran (Kanun) solist olarak yer aldı. Konsere renk katan Akku Dans Topluluğu’nun dans gösterileri sanatseverlerin beğenisini topladı. Etkinlik toplu çekilen hatıra fotoğrafları ile son buldu.