Köstence'de Opera Gecesi

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü - Köstence Türk Kültür Merkezi, T.C. Köstence Başkonsolosluğu ve Köstence “Regina Maria” Ulusal Sanat Koleji’nin işbirliğinde, Soprano Otılıa R?DULESCU İPEK ve Piyanist Terane ABBASZADE’nin katılımlarıyla 18.09.2015 tarihinde  “Opera Gecesi” isimli etkinlik düzenlendi.

Sanat Koleji’nin salonunda gerçekleştirilen etkinliğe Köstenceli sanatseverler tarafından yoğun ilgi gösterildi.  Açış konuşmalarında söz alan T.C. Köstence Başkonsolosu Ali Bozçalışkan : Köstence Türk Kültür Merkezinin yaptığı etkinliklerle  Köstence’nin kültür hayatına haraketlilik kazandırdığını belirtirken, OTILIA R?DULESCU İPEK’in çift uyruğunun iki ülke arasında kurulan köprünün en güzel göstergelerinden biri olduğu söyledi.

 Soprano, programda Rumence eserlerin yanında “ Hasretinle Yandı Gönlüm” ve “ Ali Baba ve Kırk Haramiler: Ninni” gibi Türk eserlerini de seslendirdi. Toplamda on bir eserin icra edildiği gecede Terane Abbaszade’nin “ Balada” isimli tek kişilik piyano performansı da göz doldurdu.

 

Otilia R?dulescu İpek - Soprano

Romanya'nın Piteşti şehrinde doğdu. Müzik eğitimine sekiz yaşında keman dersleri alarak başladı.

1991'de Turkiye'ye yerleşti ve burada müzik eğitimine devam etti. Istanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Sahne Sanatları Opera bölümü Gül Sabar'ın sınıfından mezun oldu. 2000 yılında Uluslararası Leyla Gencer Şan Yarışması'nda kazandığı ikincilik ödülünün ardından İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nin solist sanatçısı oldu. Başta Istanbul Devlet Operası olmak üzere, Ankara, İzmir, Samsun ve Mersin operalarında da sahne alan sanatçının oynadığı en önemli roller arasında : G.Verdi" Un Ballo in Maschera”- Oscar, W.A.Mozart "Don Giovanni"- Zerlina, W.A.Mozart: "La finta giardiniera“- Sandrina, W.A.Mozart: "Die Zauberflöte“ -Pamina, G.Verdi "La Traviata"- Violetta Valery, G.Donizetti "L'elisir d'amore "- Adina, G.Bizet: "Les pecheurs de perle"- Leila, G.Puccini "La Rondine"- Magda, V.Bellini: "I Capuleti e i Montecchi"-Giulietta, G.W.Gluck ”Orfeo ed Eurydice” - Eurydice, W.A.Mozart “Le Nozze de Figaro”-Contessa Almaviva'yı sayabiliriz. 2010, 2011 ve 2014'de Uluslararası Istanbul Opera Festivali'nde G.Rossini “Maometto Secondo” operasındaki Anna Erisso rolünü yorumladı. 2012-2013 sezonunda Izmir Devlet Opera ve Balesi'nde sahnelen G.F.Handel ”Agrippina” operasında Poppea rolünü oynadı.

Son olarak bu 2014 ve 2015'te, Istanbul Devlet Operası sahnesinde G.Verdi: "Giovanna D'Arco"-Giovanna ve G.F.Haendel: "Giulio Cesare"- Cleopatra rollerini yorumladı.

Aralık 2012'de rumen ve evrensel değerlerin uluslararası platformda tanıtılmasına getirdiği katkıdan dolayı, Romanya Dışişleri Bakanlığı tarafından verilen bir Onur Ödülü sahibi oldu. Ardından 2013'te Semiha Berksoy Opera Vakfı "Türk Operası'na Emek Veren Sanatçı", 2014'te ise Lions "Yılın En Iyi Kadın Opera Şarkıcısı" ödüllerine layık görüldü.

2007 yılından bu yana İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Sahne Sanatları Bölümünde Opera Anasanat Dalı’nda öğretim görevlisidir.

 

 

Terane Abbaszade- Piyanist

 

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de doğdu. Piyano eğitimine Bakü'de başladı,sonra Moskova’da devam etti.

Azerbaycan Devlet Müzik Akademisi’ne bağlı Bül-Bül müzik lisesinden mezun oldu. Lisans eğitimini,Azerbaycan Devlet Müzik Akademisi Piyano Anasanat Dalında Profesör K. Safaraliyevan’ın sınıfında 1984'te tamamladi. 1976 -2002 yılları arasında Asef Zeynallı müzik kollejinde piyano öğretmeni ve korrepetitör olarak görev yaptı.2002 yılında Turkiye'ye yerleşip 2003-2010 yılları arasında Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat Tasarım Fakültesi’nde Öğretim Görevlisi (korrepetitör) olarak çalıştı.

Bununla birlikte 2007 yılında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Sahne Sanatları Bölümünde Opera Anasanat Dalı’nda başladığı Öğretim Görevlisi (korrepetitör) görevini halen sürdürmektedir. Sanat yaşamı boyunca birçok ulusal ve uluslararası etkinliklerde solist ve eşlikçi olarak konserler verdi.

Terane Abbaszade’nin tar sanatçısı Arif Azertürk ile tar-piyano ‘’AY IŞIĞI’’ albümü bulunmaktadır.

Ayrıca TRT,TRT 1,TRT4, Ankara TV, Bursa TV, Su TV gibi çeşitli televizyon ve radyo programlarında misafir sanatçı olarak yer aldı.